Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί η κάλυψη στοιχήματος είναι ανώφελη

Όταν στοιχηματίζετε σε ένα γεγονός και η πορεία του αγώνα επιβεβαιώνει την πρόβλεψή σας, έχετε την ευκαιρία να «κλειδώσετε» το κέρδος σας, ποντάροντας στα υπόλοιπα ενδεχόμενα του γεγονότος. Με απλά λόγια, όταν στοιχηματίζετε στον άσο (2,00 απόδοση) και στο ημίχρονο το σκορ είναι 3-0, ποντάρετε στο Χ (20,0) και στο διπλό (200,0) κατά τη διάρκεια του αγώνα για να είστε «σίγουροι». Πολλοί παίκτες ονομάζουν την τακτική αυτή, κάλυψη στοιχήματος. Και αυτή η κάλυψη είναι ανώφελη.

Ανάλογη κάλυψη συναντάται και πριν την έναρξη του αγώνα. Προβλέπετε για παράδειγμα νίκη για το γηπεδούχο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Η απόδοση έστω ότι είναι στο 2,00 και αισθάνεστε μεγάλη σιγουριά για το στοίχημά σας. Παρόλα αυτά, σπεύδετε να στοιχηματίσετε και στην ισοπαλία για κάλυψη.

Και πάλι αυτή η κάλυψη είναι ανώφελη. Ας δούμε γιατί είναι ανώφελη τις περισσότερες φορές – ναι, κάποιες φορές έχει νόημα.

Μη χαρίζετε το value του στοιχήματός σας



κάλυψη-στοιχήματος-ποδόσφαιροΕξαρχής στοιχηματίσατε στον άσο σε απόδοση 2,00. Για τον άλφα ή βήτα λόγο πιστεύετε ότι το 2,00 είναι «μεγάλη απόδοση» για τον άσο. Πολύ σωστά λοιπόν τοποθετείτε ένα value bet. Ας πούμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα προβλέπετε πως η γηπεδούχος ομάδα θα κερδίσει κατά 55%, νούμερο που συμβαδίζει με την πραγματική πιθανότητα (παραδοχή).

Στην ουσία λοιπόν το ποντάρισμά σας έχει πλεονέκτημα ίσο με 10%. Αυτό προκύπτει εάν πολλαπλασιάσετε το 2,00 με το 0.55 (ή 55%) και αφαιρέσετε τη μονάδα. Μια πράξη που έχει χιλιοειπωθεί στο Στοίχημα Online.

Ωραία μέχρι εδώ. Για κάθε ευρώ που ποντάρετε, κερδίζετε μακροχρόνια 0,10 ευρώ. Καθόλου άσχημα, ειδικά έχοντας κάνει την παραπάνω παραδοχή.

Στοιχηματίζετε €100 στον άσο. Ναι, είναι πολλά χρήματα, αλλά θα μας διευκολύνει στη συνέχεια. Μην ξεχνάτε πως δεν χρειάζεστε μεγάλο αρχικό κεφάλαιο για να κερδίσετε στο στοίχημα.

Αυτό σημαίνει ότι για την επιλογή σας θα ανταμειφθείτε με €10 σε βάθος χρόνου, είτε χάσετε είτε κερδίσετε το στοίχημα αυτό. Επειδή όμως δεν αισθάνεστε άνετα ποντάροντας ένα τόσο μεγάλο ποσό (κάτι που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο στοίχημα), ποντάρετε άλλα €50 στο Χ (3,00 απόδοση). Αυτό το δεύτερο στοίχημα θα σας επιστρέψει το συνολικό ποντάρισμα (€150) εφόσον επαληθευτεί. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά εάν η γηπεδούχους δεν χάσει.


Είναι όμως το δεύτερο στοίχημα (στην ισοπαλία) ένα value bet; 
Όχι. Δεν είναι διότι, ποια η πιθανότητα να υπάρχει value και στον άσο αλλά και στο Χ; Το διπλό σε εκείνη την περίπτωση πρέπει να είναι εντελώς λάθος! Σαν να λέμε να προσφέρεται στο 4,00 από τις εταιρίες στοιχημάτων, όταν θα έπρεπε να είναι στο 12! Και πιστέψτε με, τις περισσότερες φορές το value βρίσκεται στα outsiders. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Οπότε ας υποθέσουμε πως η πραγματική πιθανότητα του Χ είναι 25%. Θυμίζω ότι του άσου ήταν 55%, που σημαίνει πως απομένει ένα 20% στο διπλό (άρα δίκαιη απόδοση το 5,00).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόλις στοιχηματίσατε στο 3,00 που θα επαληθευτεί μία στις 4 φορές (25%). Για πολλαπλασιάστε το 3,00 με το 0,25 (25%)…

Ακριβώς, μόλις ποντάρατε €50 με μειονέκτημα 25%!



Ας τα συνοψίσουμε:
  1. Στοιχηματίσατε €100 στον άσο με πλεονέκτημα 10%, άρα μακροχρόνιο κέρδος €10.
  2. Στοιχηματίσατε για κάλυψη €50 στο Χ με μειονέκτημα 25%, άρα μακροχρόνια ζημιά €12,50.

Εκεί που είχατε καταφέρει να εντοπίσετε ένα value bet, ένα σημείο που σας έδινε πλεονέκτημα, χαρίσατε όλο το κέρδος σας με το να «καλύψετε» το στοίχημά σας! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά «πληρώσατε» και €2,50 παραπάνω! Στον ίδιο αγώνα! Ο συνδυασμός των στοιχημάτων σας καταλήγει σε ένα χαμένο αγώνα για εσάς κατά €2,50 ευρώ.

Ναι, το 25% μπορεί να είναι και 30% και τελικά να μη χάνετε από τα στοιχήματά σας. Όμως όπως και να το δείτε, η πιθανότητα να μη χαρίσετε λεφτά στην κάλυψη του στοιχήματός σας είναι μηδαμινή. Πιστεύετε στα αλήθεια ότι το Χ μπορεί να επαληθευτεί κατά 40%, οπότε να τοποθετείτε δύο value bets στον ίδιο αγώνα;


Πότε αξίζει η κάλυψη ενός στοιχήματος

Στο live στοίχημα κι ενώ ο αγώνας εξελίσσεται όπως προβλέπατε, θέλετε να εξασφαλίσετε το κέρδος σας πριν τη λήξη του αγώνα. Ποντάρετε λοιπόν στην ισοπαλία ενώ η ομάδα σας προηγείται. Ωστόσο η απόδοση του Χ θα είναι πολύ μεγάλη, σχετικά με την αρχική (3,00). Ας υποθέσουμε ότι είναι στο 20,0.

Και πάλι δε θα τοποθετήσετε ένα value bet (κατά πάσα περίπτωση), αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά δε θα ποντάρετε πολλά χρήματα. Αρκεί ένα 5ευρω για να πείτε: «Εντάξει, είμαι καλυμμένος». Οπότε ακόμα κι αν στοιχηματίσατε με 25% μειονέκτημα, το ποντάρισμά σας δε θα σας στοιχίσει πάνω από 1,50 ευρώ.

Συν τοις άλλοις, σχεδόν αποκλείεται να ποντάρετε με τόσο μεγάλο μειονέκτημα σε τόσο μεγάλη απόδοση! Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, χαρίζετε «μόνο» το 15% του μακροχρόνιου κέρδους σας. Σε σχέση με το 125% στην περίπτωση που περιγράψαμε νωρίτερα, είναι σίγουρα προτιμότερο.

Γιατί όμως να χαρίσετε ακόμα κι αυτό το 15%, όταν είναι δύσκολο να εντοπίζετε συνεχώς value bets;
Στην περίπτωση ενός ανταλλακτηρίου στοιχημάτων, θα έχετε και πάλι στη διάθεσή σας σχεδόν ολόκληρο το ποσό που αρχικά ποντάρατε! Εφόσον στοιχηματίσετε στο Χ και 2, εξασφαλίζοντας κέρδη σε οποιαδήποτε έκβαση του αγώνα, το ανταλλακτήριο θα αποδεσμεύσει τα χρήματα που ρισκάρατε και θα μπορείτε να στοιχηματίσετε σε ένα διαφορετικό αγώνα και πάλι.


Τι πετύχατε με αυτό;

Να επενδύσετε ξανά τα €100 σε ένα ακόμα value bet, κάτι που δε θα μπορούσατε μέχρι να λήξει ο πρώτος αγώνας. Έτσι τα ίδια €100 θα αποφέρουν €20 μακροχρόνιου κέρδους, αντί για €10 σχεδόν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τι κερδίσατε;

Χρόνο!


Όμως δεν είναι μόνο ο χρόνος που κερδίζει κανείς με την κάλυψη του στοιχήματός του. Ένα επιπλέον όφελος είναι και η μικρότερη διακύμανση του κεφαλαίου του. Καλύπτοντας το στοίχημά μας είναι ένας τρόπος να αυξήσουμε την πιθανότητα να κερδίσουμε, ή διαφορετικά να αυξήσουμε τη συχνότητα των επιτυχιών μας. Ακόμα κι αν αποδεχτούμε να ποντάρουμε σε ένα μη value bet (με μικρό όμως μειονέκτημα) προκειμένου να μειώσουμε τη διακύμανσή των χρημάτων μας, η κάλυψη είναι μια αποδεκτή επιλογή.

Στην περίπτωση μάλιστα που κάνουμε κάλυψη στοιχήματος σε δίκαιη απόδοση (στο παραπάνω παράδειγμα, εάν το Χ πριν την έναρξη ήταν στο 4,00), τότε η κάλυψη του στοιχήματος επιβάλλεται! Στο σύνολο θα έχουμε ποντάρει €100 με 10% πλεονέκτημα και €35 με 0% μειονέκτημα/πλεονέκτημα. Επομένως, έχουμε καθαρό κέρδος €10, αλλά σε περίπτωση που ο αγώνας λήξει ισόπαλος, το κεφάλαιό μας δε θα δεχτεί ζημία!

Προσέξτε: Ακόμα και να χαθούν και τα δυο στοιχήματα (αν κερδίσει η φιλοξενούμενη), το μακροχρόνιο καθαρό κέρδος μας παραμένει €10! Όντως, θα χάσουμε €135 αντί για €100, αλλά αυτό θα συμβαίνει μία φορά στους 5 όμοιους αγώνες. Εάν δε στοιχηματίζαμε στο Χ, θα χάναμε €100 στο 45% των αγώνων!
Η κάλυψη στοιχήματος ενδεχομένως να γίνεται περισσότερο κατανοητή στο στοίχημα μπάσκετ, ή γενικά στα στοιχήματα με δύο πιθανά αποτελέσματα. Σε εκείνα τα στοιχήματα, έχοντας ποντάρει στον άσο (2,00 απόδοση), είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να στοιχηματίσει στο διπλό όταν η απόδοση φτάσει σε διψήφιο νούμερο, ώστε να «σιγουρέψει» το κέρδος. Αξίζει όμως;

Εσείς χρησιμοποιείτε κάλυψη στα στοιχήματά σας; Έχετε σκεφτεί τι σας προσφέρει αυτή η κάλυψη, ή απλά την εφαρμόζετε για να μειώσετε την ψυχολογική πίεση; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου