Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τελικός Μουντιάλ 1990 : Αργεντινή - Δ. Γερμανία

Για τρίτη φορά στην ιστορία τους Γερμανία και Αργεντινή θα διασταυρώσουν τα "ξίφη" τους στον τελικό του Μουντιάλ. Η πρώτη ήταν το 1986 στο Μεξικό και η τελευταία το 1990 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες διοργανώσεις από πλευράς θεάματος όπως δείχνουν οι αριθμοί. Σημειώθηκε ο χαμηλότερος μ.ο. γκολ ανά αγώνα (2,21 γκολ) και σε 52 ματς βγήκαν 164 κίτρινες κάρτες και 16 κόκκινες.

Πρωτίστως όμως, ο τελικός του Μουντιάλ του 1990 στη Ρώμη πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου, χωρίς να είναι λίγοι από τον διεθνή τύπο που τον χαρακτηρίζουν ακόμα και ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


Καθώς ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο ο Γερμανοί του Μπεκενμπάουερ κέρδισαν ανύπαρκτο πέναλτυ στο ‘85, ενώ προηγουμένως είχαν καταφέρει με ένα ανεπανάληπτο θέατρο του Κλίνσμαν να πάρει κόκκινη κάρτα ο Μονζόν.

Χωρίς η Αργεντινή του Μαραντόνα να έπαιξε κανένα φοβερό επιθετικο παιχνίδι ώστε να μπορεί κάποιος να πει ότι άξιζε 100% τη νίκη, ο απαράδεκτος τρόπος των Γερμανών και η ακόμα πιο σκανδαλώδης διαιτησία του Μεξικανού διαιτητή έχουν αφήσει τον τελικό αυτό ανεξίτηλο με τα μελανότερα χρώματα στη συλλογική μνήμη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων…

Ομάδες όπως η Αργεντινή, η Ιταλία και η Ιρλανδία κατέβηκαν στα ιταλικά γήπεδα με αμυντικούς προσανατολισμούς. Μόνο σε ένα ματς σε ολόκληρο το τουρνουά οι δύο ομάδες σημείωσαν περισσότερα από ένα γκολ (Αγγλία - Καμερούν 3-2). Πολλά ματς κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι.

Η Αργεντινή σε ολόκληρη την διοργάνωση στηρίχθηκε στις εμπνεύσεις του Κανίγια και του Μαραντόνα και στο άστρο του τερματοφύλακα Γκοικοετσέα. Χάρις στις επεμβάσεις του στην διαδικασία των πέναλτι η Αργεντινή απέκλεισε την Γιουγκοσλαβία στα προημιτελικά και την Ιταλία στα ημιτελικά.

Νωρίτερα, στην φάση των "16" η Αργεντινή αντιμετώπισε την Βραζιλία. Οι Βραζιλιάνοι έπαιζαν μονότερμα την Αργεντινή σε όλη την διάρκεια του αγώνα αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Ο Κανίγια τους τιμώρησε λίγο πριν την λήξη του αγώνα.

Αντίθετα, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η Δ. Γερμανία ήταν η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ καθοδηγούμενη από τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και με παίκτες όπως οι Λόταρ Ματέους, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Αντρέας Μπρέμε και Ρούντι Φέλερ.

Ξεκίνησαν εντυπωσιακά στον όμιλο με δύο ευρείες νίκες 4-1 την Γιουγκοσλαβία και 5-1 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην φάση των "16" σε ένα δραματικό ματς απέκλεισαν την Ολλανδία με 2-1 και στα προημιτελικά την Τσεχοσλοβακία με 1-0.

Στα ημιτελικά αντιμετώπισαν την αιώνια αντίπαλο τους Αγγλία η οποία για πρώτη φορά μετά το 1966 είχε φθάσεις στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Η Δ. Γερμανία προκρίθηκε στα πέναλτι. Στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή ήταν το φαβορί.


Τελικός:

Ρώμη "Ολίμπικο" 08/09/90

Δ. Γερμανία - Αργεντινή 1-0 (0-0)

Σκόρερ: Μπρέμε (85' πέν.)

Διαιτητής: Εντγκάρντο Κοντέσαλ Μέντεζ (Μεξικό)

Θεατές: 73.603


Δ. Γερμανία: Ιλγκνερ, Μπρέμε, Κόλερ, Αουγκεντάλερ, Μπέρτχολντ (75' Ρόιτερ), Μπούχβαλντ, Χέσλερ, Ματέους, Λιτμπάρσκι, Φέλερ, Κλίνσμαν

Προπονητής: Φραντς Μπεκενμπάουερ


Αργεντινή: Γκοϊκοετσέα, Λορέντζο, Σενσίνι, Σερισουέλα, Ρουγκέρι (46' Μονζόν), Σιμόν, Μπασουάλντο, Μπουρουσάγκα (54' Καλντερόν), Μαραντόνα, Τρόλιο, Ντεσότι

Προπονητής: Κάρλος Μπιλάρδο





Ο τελικός δεν αποτέλεσε εξαίρεση από αυτά που είχε δει ο κόσμος στο υπόλοιπο Μουντιάλ. Το ματς ήταν κακό με ελάχιστες φάσεις ενώ στις εξέδρες ήταν λογικό να υπάρχουν περισσότεροι Γερμανοί από ότι Αργεντίνοι φίλαθλοι.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς σκορ, με τις δύο ομάδες να παράγουν άθλιο ποδόσφαιρο και την Αργεντινή να προτιμά να αμύνεται.

Όταν ξάφνου, στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου σε ένα μαρκάρισμα από τον Μονζόν έξω από τη μικρή περιοχή, ο Κλίνσμαν κάνει μία από τις θεαματικότερες (αν όχι την θεαματικότερη) ποδοσφαιρική βουτιά όλων των εποχών.

Χωρίς καν δεύτερη σκέψη ή κουβέντα ο Μεξικανός διαιτητής δείχνει την κόκκινη στον Αργεντίνο αμυντικό. Ήταν η πρώτη φορά που αποβάλλεται παίκτης σε τελικό. Στο 87' αποβλήθηκε και ο Ντεσότι.

Οι Αργεντίνοι που πλέον εκνευρίζονταν όλο και περισσότερο με την σκανδαλώδη διαιτησία, συνέχισαν να αμύνονται προσπαθώντας να πάνε το παιχνίδι στα πέναλτυ, και αμύνονταν καλά, αφού δεν επέτρεπαν στους Γερμανούς να δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Δυστυχώς γι' αυτούς πέντε λεπτά πριν την λήξη ο διαιτητής είχε άλλα σχέδια. Ο Φέλερ μόνος του και χωρίς ίχνος επαφής από τον Αργεντίνο αμυντικό κάνει μία τούμπα (κυριολεκτικά) μέσα στη μεγάλη περιοχή, και ο διαιτητής πάλι δίνει το πέναλτυ…

Ο Μπρέμε ευστόχησε και κάπως έτσι έληξε ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Δείτει το βίντεο-ντοκουμέντο του αγώνα σε αγγλικό σχολιασμό...:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου